Scheidsrechter & zaalwacht

Om wedstrijden te kunnen spelen is een scheidsrechter nodig. Bij een aantal ploegen worden de scheidsrechters aangewezen door de KNKV, bij andere ploegen worden de scheidsrechters aangwewezen door de thuisspelende club. Wouter de Rooij en Gino van der Weijden zijn binnen PSV/lifovragen.nl actief als aanwijzer.

Gedurende de zaalcompetitie is ook een zaalwacht nodig. Dat kunnen meerderjarige spelers zijn, dat kunnen ook ouders zijn. De taken van een zaalwacht bestaan uit eerste aanspreekpunt voor scheidsrechters en coaches tegenstander, kleedkamers aanwijzen, stand bijhouden, materiaal klaar (laten) zetten en opruimen, orde rondom het speelveld. Meer details over de taken staan hieronder.

De planning van de zaalwacht en scheidsrechters gaat via de STC (Sport Technische Commissie). Vragen kunnen gesteld worden via mail stc@psvkorfbal.nl. In het venster hieronder kun je scrollen, zowel naar beneden als naar rechts.

De taken van de zaalwacht

• Scheidsrechters ontvangen, de juiste kleedkamer wijzen (8.40 en indien deze reeds bezet is 8.08 een optie).
  • Zorgen dat de NIET aan PSV verbonden scheidsrechter wat te drinken heeft in de pauze (ook aan de bar kun je een drankje voor externe scheidsrechters regelen, op rekening laten zetten).
  • Tegenstanders ontvangen en wijzen naar de kleedkamers (dames naar 8.16 en heren naar 8.30, teambespreking 8.34).
  • Palen netjes laten neerzetten en opruimen (vraag hulp van coaches/spelers). Denk ook aan de afdichting van de gaten als er gebruik wordt gemaakt van vaste palen!
  • Zorgen dat de spelers ballen hebben om in te schieten (2 ballen per ploeg, overige in ballenkar.)
  • 2 spelersbanken klaarzetten (op elke helft 1, ruim aan elke kant van de middellijn, zaalwachttafel er tussen met twee klapstoelen). Bij wedstrijden van E en F het speelveld laten oplichten met de ledlijnen. Bediening in berging aan de zuid kant van de sporthal. Banken vervolgens ruim van het speelveld neer zetten.
  • Als nodig de ploegen laten warmlopen achter kopse kant rechts.
  • Bij wedstrijden selectie mogelijk extra spelersbanken plaatsen in verband met meerdere wisselspelers. Indien er veel publiek is, kunnen er banken worden geplaatst aan de kant van het elektronisch scorebord, ruim op afstand van het speelveld.
  • Scorebord bedienen tijdens wedstrijd. Denk ook aan de tijd starten en stilzetten bij time-outs. Bij wedstrijden van wedstrijden E en F worden omklapborden gebruikt.
  • Verantwoordelijk voor een goed verloop van de wedstrijden zonder storende zaken buiten het veld.
  • Als de scheidsrechter niet komt opdagen, in overleg met de coach/scheidsrechteraanwijzer een andere scheidsrechter regelen. Let op dat de wedstrijd altijd op het vastgestelde tijdstip gestart wordt.
  • Bij uitloop van een wedstrijd moet een scheidsrechter – na overleg en op aangeven van de zaalwacht – de tweede helft van de volgende wedstrijd inkorten. Dat moet op zo’n manier dat de daaropvolgende wedstrijd weer op tijd kan beginnen.
  • Je geeft vóór start van elke wedstrijd door aan de scheidsrechter hoe laat de wedstrijd uiterlijk moet worden beëindigd.
  • Kinderen/spelers aanspreken op wanordelijk gedrag, bijvoorbeeld als er in de ‘Urban Sport ruimte’ wordt gespeeld of als er tassen in de loop liggen naar uitgang/nooduitgang.

Als zaalwacht is het handig om het programma te hebben, zodat je precies weet welke wedstrijden gespeeld worden tijdens jouw zaalwacht. Deze pagina kan je vinden in de KNKV app of via de website van de club, https://www.psvkorfbal.nl/competitie/programma/

Kun je een keer niet, ruil dan onderling.